Kernfusie, het samensmelten van verschillende atoomkernen, ligt aan de basis voor de opgewekte energie in de zon en sterren. De zon zet per seconde ongeveer 700 miljoen ton waterstof om in 695 miljoen ton helium. Er is hierbij dus een verschil in massa van bijna vijf ton, welke in energie wordt omgezet volgens de beroemde formule van Albert Einstein.
Geen wonder dat wetenschappers al sinds vorige eeuw pogingen ondernemen een dergelijke reactie op te wekken op Aarde. Een dergelijke reactie wekt namelijk immens veel energie op en de energie vormt een milieuvriendelijk alternatief voor onze huidige kernreactoren. Bij de reactie komt echter enorm veel warmte vrij, waardoor wetenschappers er tot nu toe niet in zijn geslaagd een gecontroleerde fusie-reactie op te wekken. De huidige reactoren houden het namelijk nog geen 10 seconden vol en slagen er niet in meer energie op te wekken dan er wordt ingestoken.
Tot nu toe, want wetenschappers aan het MIT hebben bekend gemaakt een manier te hebben gevonden om de fusie-reactie onder controle te houden. In hun fusie-reactor wordt er gebruik gemaakt van op bariumoxide-gebaseerde conductoren, waarmee sterk-magnetische velden kunnen worden opgewekt die in staat zijn de fusie-reactie onder controle te houden.
Het gebruik van vloeistoffen om de reactor te isoleren zorgen ervoor dat de isolatie eenvoudig kan worden vervangen. De vloeistoffen kunnen namelijk simpelweg worden gedraineerd, wat weinig tijd vraagt en dus erg kost-efficiënt is. De reactor zou tien keer zoveel energie opwekken dan standaard superconductiemethodes en is in staat elektriciteit voor 100.000 mensen te voorzien.
The post Fusie-reactor biedt energie van de toekomst appeared first on ZDNet.be.