Quantcast
Channel: energie – ZDNet.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 27

Nieuwe batterijtechnologie verhelpt drinkwatertekort

$
0
0

Drinkbaar water wordt steeds meer een schaars goed. Hoewel 71 procent van het aardoppervlak bedekt is in water, is slechts drie procent daarvan zoet. Die drie procent is bovendien niet allemaal toegankelijk. Onzilting van zeewater is een vrijwel onuitputtelijke bron van drinkbaar water maar het proces is energie-intensief en bijgevolg duur. Vooral dat laatste is een groot probleem, aangezien het vooral de armste regio’s op aarde zijn die het ergst te kampen hebben met watertekorten.

ontziltingsinstallatie

Een klassieke ontziltingsinstallatie is erg groot en vooral bijzonder duur, zowel in constructie als gebruik.

Amerikaanse onderzoekers aan de universiteit van Urbana-Champaign in Illinois ontwikkelden een nieuw soort batterij die gebruik maakt van zout water. De batterij doet dubbel dienst als energie-efficiënte en bovendien schaalbare ontzilter.

Ionen

Professor Kyle Smith en student Rylan Dmello lieten zich inspireren door batterijen die werken met sodium-ionen. In een dergelijke batterij stromen sodium en chloride-ionen, twee elementen waaruit zout is opgemaakt, van de negatieve naar de positieve electrode. Het resultaat is erg zout water aan één kant van de batterij, en gepurificeerd water aan de andere kant. “In een conventionele batterij verspreidt het zout zich terug van de positieve naar de negatieve electrode”, aldus professor Smith. “Wij blokkeren het sodium tussen de twee electroden met een membraan”.

Door de batterij op te laden verzamelt het zout zich dus aan één kant van de batterij, terwijl aan de andere kant zoet water ontstaat. Er is in vergelijking nauwelijks elektriciteit nodig om water te ontzilten met de batterij-techniek. Bovendien is het model bijzonder schaalbaar. Klassieke ontziltings-installaties moeten gigantisch zijn om kosteneffectief te blijven.

Echt zeewater

Hoeveel het nieuwe systeem de kosten kan drukken is nog niet duidelijk. Smith en Dmello ontdekten al dat hun uitvinding werkt met water met dezelfde zoutconcentratie als zeewater, maar experimenten met echt zeewater deden ze nog niet. Dat bevat andere onzuiverheden, en het is nog niet helemaal duidelijk hoe die het proces zullen beïnvloeden.

In tijden van een opwarmende aarde, waar de vraag al lang niet meer is of de aarde zal opwarmen maar hoeveel, is er weinig verbeelding nodig om te zien hoe de ontziltingsbatterij in de toekomst belangrijk kan zijn.

Het onderzoek werd gepubliceerd in The Journal of the Electrochemical Society.

The post Nieuwe batterijtechnologie verhelpt drinkwatertekort appeared first on ZDNet.be.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 27

Trending Articles